Urfa’da imzalar atıldı! Dezavantajlı vatandaşlar faydalanacak
Viranşehir Kaymakamlığı, Uluslararası Göç Örgütü ile ortak yürüttüğü istihdam içerikli projelere bir yenisini daha ekledi. Örtü altı ve damlama sulama sistemi ile zirai faaliyetin yapılacağı projeden dezavantajlı yerli vatandaşlar ile Suriyeli sığınmacılar faydalanacak. Ayrıca Viranşehir Tarım Lisesi öğrencilerine sera uygulamalarını yerinde görme fırsatı sunulacak.
İlçe Kaymakamı Ömer Dereci’yi ziyaret eden Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Toplum İstikrarı Proje Asistanı Fatoş Cengiz, IOM Geçim Kaynakları Proje Asistanı Khalid Almalati, IOM Geçim Kaynakları Proje Asistanı Hale Abdulaziz ve Kaymakamlık Proje Ofisi Koordinatörü Fethi Üncal proje ile ilgili son notları Kaymakam Dereci ile paylaştı.
Viranşehir Kaymakamlığı ile istihdam içerikli projelere imza attıklarını ifade eden Cengiz, çok yakın bir zamanda Viranşehir Kaymakamlığı ile sözleşme imzalayarak sera yapım işine başlayacaklarını kaydetti.
Viranşehir Kaymakamlığının işbirliğinden çok memnun olduklarını başta yerli vatandaşlar olmak üzere Suriyeli sığınmacılara iş olanakları sunmaya çalıştıklarını ifade eden Almalati, uygulanacak proje ile ihtiyaç sahibi ailelere devamlı bir geçim imkanı sunacaklarını söyledi.
'BÖLGENİN TARIM POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLECEK'
Uluslararası Göç Örgütü ile istihdam odaklı projeler yürüttükleri belirten Kaymakam Ömer Dereci yaptığı açıklamada, "Tarımsal açıdan çok bereketli ama istihdamı zayıf bir bölgede yaşıyoruz. Tarımsal potansiyeli değerlendirmek adına Uluslararası Göç Örgütü ile çok yapıcı projeler yürütüyoruz. Güneş Enerjisi ile Yaş Sebze Kurutma Tesisi projemizde sona gelindi. Şimdide Uluslararası Göç Örgütü ile Seracılık ve Damlama Sulama ile Tarım Projesi uygulanması konusunda mutabakata vardık" dedi.
DAMLAMA SULAMA İLE TARIM YAPILACAK
İhtiyaç sahibi ailelere cüzi yardımlar yerine kendi geçimlerine sağlamak amacıyla iş olanakları yaratmayı amaçladıklarını kaydeden Kaymakam Dereci, "İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ailelerini geçindirebilecekleri iş sahaları açmak için çalışıyoruz. Cüzi yardımlar yerine gelir getirici iş olanakları ile devamlı bir geçim kaynağı sağlayacağız. 3.000 M2’lik alanda 3 adet modern sera kuracağız. Bunun yanında 15.000 M2 alanda da damlama sulama sistemi ile doğal ve organik tarım uygulamaları yapacağız.15.000 M2 alanı zaman içinde 50.000 M2'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Modern seralarda ihtiyaç sahibi aileler hem geçimlerini sağlayacak hem de seracılığı öğrenecekler. Seracılığı hem teorik hem pratik olarak öğrenecek olan aileler kendi seralarını kurabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığımız seracılık konusunda çok büyük destekler sunuyor. Güneşlenme gün sayısı yüksek, don olaylarının nadir olduğu ilçemizde seracılığın yaygınlaşmasını umuyoruz" diye konuştu.
'HEM ÜRETECEK HEM DE ÜRETTİĞİMİZİ İŞLEYECEĞİZ'
3 bin metre karelik sera ile 15 bin metre karelik alanda yapacağımız tarımsal faaliyetlerden elde edeceğimiz ürünleri kendi tesislerimizde işleyeceğiz. Tarımsal alanda yetiştirilecek olan sebzeleri Güneş Enerjisi ile Yaş Sebze Kurutma Tesisinde işlenmeye hazır hale getirerek, yine burada işleyip paketleyeceğiz. Bu yöntemle yetiştirdiğimiz ürünlerden daha fazla gelir elde etmeyi hem de daha çok ailenin projeden faydalanmasını sağlayacağız.
ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ HEYETİ İNCELEDİ
Kaymakam Dereci ile yapılan görüşmenin ardından Üncal ve Uluslararası Göç Örgütü Heyeti, sera ve tarımsal faaliyet yapılacak sahada incelemelerde bulundu. Sera alanı için yer tespiti yapan heyet ardından ilçeden ayrıldı.
BİHA