DİCLE ELEKTRİK, ŞANLIURFA’DA YER ALTI KAÇAK TRAFOLARINI DRONE İLE TESPİT ETTİ
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde mısır ekimi yasağına rağmen kaçak sulama yapan çiftçilerin yer altına gizlediği 3 kaçak trafo, Dicle Elektrik’in yapay zekâ destekli drone’larıyla tespit edildi.

Dicle Elektrik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mısır ekimi yasağına rağmen kaçak sulama yapan çiftçilere yönelik yürüttüğü kontroller kapsamında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yer altına gizlenmiş 3 kaçak trafoyu ortaya çıkardı.
Şirketin yapay zekâ destekli drone’larıyla yapılan hava denetimlerinde, kırsal mahallelerde toprak, taş ve sulama borularının altına saklanmış trafolar tespit edildi. Her biri 160 KVA gücündeki bu trafolarla toplam 300 dönüme yakın tarım arazisinin yasa dışı olarak sulandığı belirlendi.
Dicle Elektrik yetkilileri, trafoların toplam gücünün yaklaşık 250 hanenin elektrik ihtiyacına denk geldiğini belirtti. Kaçak trafolara el konulması için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Yalnızca kaçak elektrikle değil, doğanın, tarımın ve kamu kaynaklarının bilinçsiz kullanımına karşı da mücadele ediyoruz. Bu bir kamu hizmetidir. Kaçak kullanım, hem enerji israfına hem de toplumun hakkının gasp edilmesine neden olur.”
Şirket, kaçak elektrikle mücadele kapsamında teknolojik altyapısını güçlendirerek bölgedeki dron destekli denetimlerini sürdürecek.




