SİYASET

Kürt seçmenin yeni evi Gelecek ve DEVA olabilir

AK Parti tarafından kapatılan Şehir Üniversitesi’nin eski hocalarından Mesut Yeğen, HDP’nin kapatılmadığı bir senaryoda AK Parti‘ye oy veren Kürt seçmenin Gelecek ve DEVA’ya yönelebileceğini söyledi.

Ali Bayramoğlu‘nun programına bu hafta Prof.Dr. Mesut Yeğen konuk oldu. Yeğen, HDP’nin kapatılması durumunda oluşabilecek ihtimaller ve senaryoları değerlendirdi. HDP kapatılırsa AK Parti‘nin Kürt seçmelerinin nereye gidebileceğini de ele alan Yeğen, “AK Parti‘ye oy veren Kürt seçmen DEVA ve Gelecek Partisi‘ne yönelebilir” dedi.

Ali Bayramoğlu, KARAR TV’nin ilgiyle takip edilen programı ‘Hal ve Gidiş’te konukları ile önemli konuları masaya yatırıyor. Bayramoğlu, Hal ve Gidiş’te bu hafta Mesut Yeğen ile birlikte HDP kapatılma davasını konu aldı. HDP’nin kapanması halinde Kürt seçmenin durumu, iktidarın oy oranlarındaki değişim ve oluşabilecek ittifaklar değerlendirildi.

HDP kapatılırsa ne olur?

Hal ve Gidiş’in konuğu Mesut Yeğen HDP’ye açılan kapatma davasını ele aldı. Davanın kabulü ile HDP’nin ne zaman kapatılacağı veya gerçekten kapatılıp kapatılmayacağı tartışmaları söz konusu oldu. HDP’nin kapatılması durumunda Türkiye’de gerçekleşebilecek ihtimalleri yorumlayan Yeğen, şunları söyledi:

“Kapatma davası uzun sürebilir. AYM’nin işleyişi bu davayı özgü olarak değişebilir. 1 yıllık süre zarfında bu işlem gerçekleşecek gibi görünüyor. PKK’nın Türkiye siyaseti üzerinde etkili olmadığı bir zamanda bu konuyu konuşuyoruz. Böyle bir zamanda HDP kapatılırsa bizzat Kürt meselesinin devlet açısından esas mesele olduğu ortaya çıkacaktır. HDP kapatılırsa ‘Kürt meselesinin meşru alanda temsil edilmesine tahammülümüz yok’ diye anlaşılacaktır.

Oylar Gelecek ve DEVA’ya yönelebilir

HDP’nin kapatılması durumunu MHP ve AK Parti açısından değerlendiren Yeğen, Bahçeli ve Erdoğan’da oluşabilecek tutumları ele aldı:

“HDP’yi kapatmak MHP açısından Cumhur ittifakı olarak iktidarda kalmayı temin etmek demek. HDP kapatılırsa bugünkü Cumhur ittifakını devam ettirmek Erdoğan’ı iktidardan edecekse Erdoğan burada Bahçeli gibi bir tutum geliştirmeyebilir.”

Böyle bir durumda kalındığında Kürt seçmenlerin oyunun hangi partiye gidebileceğini tartışan Yeğen, “AK Parti’ye oy veren Kürt seçmen DEVA ve Gelecek Partisi‘ne yönelebilir” dedi.

AK Parti’nin oyları yüzde 10’lara düşebilir

Mesut Yeğen şöyle devam etti:

“AK Parti bölgede 3. veya 4. parti olmaya doğru ilerler. AK Parti’nin oyları yüzde 20’lere çekilmiş durumda. HDP kapatılırsa oyları yüzde 10’lara düşebilir, oylarında hızlı bir erime yaşanması sürpriz olmaz. Devlet bir yandan PKK’yı bitirdik diyor. Öte yandan Kürt meselesinde, PKK ile ilgisi olmayan kısımlarda halen bildiğimiz pozisyonunu devam ettiriyor. ‘Kürtlerin hakkını hukukunu vermeyeceğim’ diyor. Muhalefette ise ‘Kürtleri ezmeyelim ama bir hak falan da vermeyelim’ pozisyonu mevcut. Kürtler açısından bu zor bir oyun. Muhalefet DEVA ve Gelecek Kürt yurttaşların temel haklarının tanınmasına yönelik, liberal tutum almış durumdalar. Bu türden bir tutumun CHP içerisinde zayıf da olsa bir yansıması var.”

“Türkiye bugün, Kürtlerle ilişkiyi adeta İsrail-Filistin ilişkisine çeviriyoruz diyebilir” diye konuşan Yeğen, Türkiye’nin ihtiyacı olan şeyin Kürtlerle barış içinde yaşamak olduğunu söyledi:

“Önümüzdeki dönemde rejim herhangi bir krize girdiğinde, Kürtlerin daha fazla dikkate alınmasının önü açılabilir. Türkiye’nin Erdoğan’ı ikame etmiş bir Erdoğan’a ihtiyacı yok, millet ittifakını ikame etmiş bir millet ittifakına ihtiyacı yok. Kürtlerle barışmış bir Türkiye’ye ihtiyacımız var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu