EKONOMİ

Kira geliri olanlar dikkat: Kira gelir beyannamesi için son gün yarın

Konut ve iş yeri kira geliri beyan dönemi için yarın son gün. Konutta 7 bin, iş yerinde 53 bin TL üzerinde kira getirisi elde edenler gelir vergisi ödeyecek. Kira gelirlerinden bağış, eğitim, sağlık ve sigorta masrafları vergiden indirilebilecek.

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren, kira gelir vergisinin ödenme süresi ile işverenden elde edilen ücret beyannamelerinin verilme süreleri 31 Mart’ta sona eriyor.

Geçtiğimiz sene elde edilen gelirler için beyanname sürecinin perşembe gecesine kadar tamamlanması, ilk taksit ödemesinin de bu ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Geçen yıl elde ettiği konut kira geliri 7 bin lirayı aşanlar beyanname verecek.

Hissedarlardan kişi başına elde edilen konut kira geliri bu tutarı aşan beyanname verecek. Her bir hissedar ayrı ayrı 7 bin liralık istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebilir.

7 GÜN 24 SAAT ERİŞİLEBİLİR

Söz konusu beyannameyi vermesi gereken vatandaşlar 7 gün 24 saat online olarak “www.gib.gov.tr” adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor.

Ayrıca ikametgâhın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Mükellefler değer artış kazancına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini de ; hazır beyan sistemi üzerinden kolayca gönderebilir. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecekk.

BEYANNAME VERMEYENE İSTİSNA YOK

Beyan etmeyenler istisnadan yararlanamıyor. Birden fazla konuttan kira geliri elde edenler istisnayı sadece bir konut için kullanabilirr.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu