GenelGÜNDEMKÜLTÜR SANATURFA YEREL HABERLER

BOZOVA’DA TARİH IŞIK TUTUYOR: NAZİK LİBASYON ÇUKURUNDAKİ KAYA ZEZARI KEŞFEDİLDİ

Binlerce yıllık geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa'da, tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bozova ilçesinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, nadir bulunan bir libasyon çukurlu kaya mezarı keşfedildi. Bu önemli bulgu, Şanlıurfa Valiliği tarafından başlatılan Kültür Envanteri Projesi çerçevesinde kayıt altına alındı.

Binlerce yıllık geçmişiyle Şanlıurfa, tarihin izlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Bu kez, Bozova ilçesine bağlı Yaylak Mahallesi’nde keşfedilen nadir bir libasyon çukurlu kaya mezarı, Şanlıurfa Valiliği tarafından yürütülen envanter çalışmaları çerçevesinde kayda alındı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mezar yapısında yer alan libasyon çukurlarının, geçmişte ölen kişilerin ruhlarını onurlandırmak için yapılan sıvı dökme ritüellerinde kullanıldığını ifade etti.

Şıldak: Libasyon Çukurlu Kaya Mezarı, Ender Görülen Bir Örnek

Vali Şıldak, konuya ilişkin açıklamasında şunları belirtti:
“Bozova İlçesi Yaylak Mahallesi’nde bulunan libasyon çukurlu kaya mezarı, Kültür Envanteri Projemiz çerçevesinde kayda alındı. Mezarda 6 kemerli niş bulunuyor. Üst kısımdaki 4 libasyon çukuru ve mezarın etrafında bir oluk yer alıyor. Bu çukurlar, o dönemde gömü törenlerinde veya diğer ritüel uygulamalarda, ölen kişinin ruhunu onurlandırmak amacıyla kullanılmıştır. Bölgemizde kaya mezarlarına sıkça rastlanıyor, ancak libasyon çukurlu kaya mezarına nadiren rastlanmaktadır.”

ÇAĞRI HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu