GÜNDEM

Defineciler tarihi kiliseyi talan etti

Şanlıurfa turizmine kazandırılması gereken ve tarihi açıdan çok önemli olan Ermeni Germuş Kilisesi, define avcılarının uğrak noktası oldu. Define avcılarının, kilisenin her tarafını metrelerce kazarak tarihi eser aradıkları görüldü.

Şanlıurfa’ya 10 km uzaklıkta yer alan Germuş (Dağeteği) mahallesinde yer alan bir zamanlar Ermenilerin ibadet yeri olarak kullandığı Germuş Kilisesi, define avcılarının mekânı olmuş durumda.

Kilise içerisinde kazı çalışmalarının yasak olmasına rağmen kaçak define avcılarının kepçe ile girdiği ve kilisenin her tarafını metrelerce kazarak tarihi eser aradıkları görüldü. Tarihi mekânın içerisinde her tarafta ateş yakıldığı, duvarlarında da boya ile yazılar yazıldığı birçok yerinin de tahrip edildiği gözlendi.

TARİHİ KİLİSE YIKILDI YIKILACAK!

Sahip çıkılmayan tarihi alan Germuş Kilisesi’nin, her tarafının yıkık dökük olduğu duvarlarında değişik yazıların yazıldığı pencere, kapı ve kubbelerinin de çökmek üzere olduğu görüldü. Define avcılarının uğrak noktası olması ve sahipsiz bir yer gibi kaderine terk edilmesi nedeniyle kilise her an yıkılma ile karşı karşıya.

Mekânı ziyaret etmek isteyen yerli, yabancı turistlerin define avcıları ve madde kullananlar yüzünden korkarak girmeleri dikkat çekerken, tarihi kilisede yaşanan tahribatın biran önce önlenip turizme kazandırılması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu