GÜNDEM

Gelenek bozulmadı… Kazan kazan Şah Muhammed yemeği

Türkmen-Alevi köyü Kısas’ta yüzyıllardır süren Şıh Muhammed Şah Yemeği geleneği bu yılda 21 kazan yemek kaynatılarak sürdürüldü. Alevi-Sünni tüm mahalle sakinlerinin imece usulü yaşattığı bu gelenek kardeşliğin de simgesi oldu.

Hazreti İbrahim, Eyyüp, Musa, Şuayip başta olmak üzere birçok peygambere ev sahipliği yaparak inanç merkezlerinden biri haline gelen Şanlıurfa’da Aleviler de kendi inanç ve kültürlerini yaşamaya, yaşatmaya devam ediyor.

Her yıl Kasım Ayı’nın ilk pazar günü Şah Muhammed Türbesi önünde 21 kazanda adına adına Şıh Muhammed Şah denilen yemekten pişilip tüm köye ikram ediliyor. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek için köyde yaşayan hem Alevi hem Sünni vatandaşlar ortaklaşa tuz, bulgur, kurbanlık, odun, yağ gibi malzemeleri ortaklaşa topluyor ve yemek imece usulü birlikte hazırlanıyor.

Aynı zamanda kardeşliğin de simgesi olan gelenek, bu yıl da yaşatıldı. 21 kazan kurulan Kısas’ta genç, yaşlı, çocuk herkes yemek yapımına yardım etti. İnanç gereği, yemeğe yardım eden herkesin sevaba ortak olduğuna inanılırken okunan duaların ardından yemek de birlikte yenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu