Harran’dan Şanlıurfa’daki tarihi kazılara destek
İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğünden katılımcılarla toplam 25 bilim insanını bir araya getiren, koordinatörlüğünü Dr. Öğretim üyesi Kasım Takım'ın üstlendiği Göbeklitepe Araştırmaları Şemsiye Grubu, hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı.
Göbeklitepe'yi bilimin tüm disiplinleriyle inceleyecek olan grup; başta Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere, Veteriner Fakültesi, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve İlahiyat Fakültelerinden ilgili öğretim üyelerinden oluşuyor. Grupta 4 üst çalışma grubuna ait olmak üzere, toplam 14 alt çalışma grubu yer alıyor. Bu grup sayesinde, Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarından elde edilen kalıntılar bilimin tüm disiplinleri açısından incelenerek; Göbeklitepe'de yaşayan toplumun etnik, sosyolojik ve biyolojik yapısı ve günlük yaşam biçimleri (dini inançları, beslenme tarzları ve doğayla olan ilişkileri) ortaya çıkartılmaya çalışılacak. Antik DNA laboratuarı ve karbon-14 laboratuarı gibi büyük çaplı projelere imza atmak isteyen ekibin en büyük hedefi; başta Göbeklitepe olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm arkeolojik kazılara destek olarak bölge tarihinin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarmaya yardımcı olmak. Böylece Harran Üniversitesi’nin özellikle neolitik kazılar için bir araştırma merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.
Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının başkanı ve aynı zamanda Göbeklitepe Şemsiye Grubu’nun danışmanı olan Prof. Dr. Necmi Karul, Harran Üniversitesi'nde neolitik kazılar özellikle de Göbeklitepe kazılarının tanıtımı ile ilgili üniversite akademisyenlerine bilgilendirme sunumu gerçekleştirerek, Göbeklitepe araştırmaları Şemsiye Grubunun ilk toplantısını icra etti.
Harran Üniversitesi akademisyenlerinin ilgiyle takip ettiği toplantıda; Neolitik Çalışmalar Araştırma Merkezi/Enstitüsü kurulum çalışmalarını başlatma ve birlikte çalışma kararı alındı. Bu kapsamda Harran Üniversitesi laboratuvar altyapısının en kısa sürede tamamlanarak, kazılarda elde edilen unsurların analiz ve incelemelerininyapılmasına olanak sağlanacak. Tam donanımlı olarak faaliyet gösterecek laboratuvarların, bölgede yapılan tüm arkeolojik çalışmalara hizmet vermesi planlanıyor.
BİHA