SAĞLIKURFA YEREL HABERLER

Harran Üniversitesi’nin çalışmaları uluslararası dergide

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Cumali Efe’nin öncülüğünde son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar karaciğer hastalıklarının saygın dergisi Hepatology’de yayınlandı.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Cumali Efe’nin “Outcome of COVID-19 in Patients With Autoimmune Hepatitis ; An International Multicenter Study ’’ isimli çalışması Hepatology dergisinde yer aldı.

Yine Harran üniversitesinin öncü merkez olduğu ‘’Liver İnjury After SARS-CoV-2 Vaccination ; Features Of Immune-Mediated Hepatitis, Role Of Corticosteroid Therapy And Outcome’’ isimli ikinci çalışma da aynı dergide yayınlandı.

Harran Üniversitesi’nin katkıları ile bu çalışmaları yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Efe, çalışmaların değerli olmalarının en önemli nedeninin güncel COVID-19 hastalığı ve COVID-19 aşıları ile ilgili olası yan etkilerini ele almış olmalarından kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Efe, yaptığı açıklamada, “İlk çalışmada COVID-19 enfeksiyonunda otoimmün hepatitli hastaların nasıl takip ve tedavi edilmesi gerektiği araştırılmıştır. İkinci çalışmada ise çok nadir olan COVID-19 aşı sonrası gelişen karaciğer hasarı bulguları değerlendirilmiştir. Aşı sonrası oldukça nadir olan bu durumun hayati risk taşımadığı fakat erken tanınıp tedavi edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu yan etki çok nadirdir ve asla aşı karşıtlığı olarak değerlendirilmemelidir. Günümüzdeki COVID-19 aşılarının faydaları olası yan etkilerle kıyaslanamayacak kadar fazladır” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu