HRÜ’de Karagül çalışmaları sürüyor

Harran Üniversitesi’nde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen karagülün kullanım alanlarının genişlemesi için çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalar sonucu gülün Şanlıurfa için alternatif bir ziraat ürünü olacağı düşünülüyor.
Coğrafi işaretli karagül ile ilgili akademik düzeydeki çalışmalar devam ediyor.
Harran Üniversitesi’nde Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine has rengini ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagülün kullanım alanlarının genişlemesi için çalışmalar yapılıyor. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Erol AK ile doktora öğrencisi Peyzaj Yüksek Mimarı İbrahim Halil Hatipoğlu, bir süre önce çiçeklerin kraliçesi olarak bilinen güllerle ilgili çalışma başlattı. Yürütülen çalışmalar kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen, aralarında karagülün de bulunduğu gül tipleri üzerinde araştırmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda kentin önemli değerlerinden olan karagülün, doku kültürüyle yetiştirilmesi sağlandı.
Çalışmalar neticesinde; karagülün peyzajda kullanımının yanında, tıbbi aromatik ve kozmetik sektöründe kullanılması için laboratuvar ortamında analizler yapılıyor ve söz konusu güllerin seri üretimi hedefleniyor. Karagülün ekolojik istekleri, kullanım alanları (peyzaj, tarım, sanayi vs.) ana hatlarıyla ortaya konularak söz konusu türün korunması, tanıtılması ve geliştirilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca çalışma kapsamında; belirlenen; yaygın kullanılan hibrit güller ile beraber kuşburnu, yeşil gül, kültivarlarına ek olarak Japon Gülü, beyaz gül, sarı gül, Şam Gülü, çit gülü gibi Doğu Anadolu Bölgesinde çeşitli lokasyonlarda yayılış gösteren güllerden çelik alınmış, bu gül taksonlarının fidanları üretilerek bu bitkisel materyaller üzerinde çiçekli kalma süreleri, çiçeklenme zamanları, bitkideki çiçek sayısı, yapraktaki besin elementleri, petal ve sepal özellikleri, çiçeklerin vazo ömrü, sabit ve uçucu yağ analizi, meyve özellikleri, şeker ve C vitamini analizleri gibi parametreler belirlenmekte. Bu bitkiler üzerinde çelik, aşı, doku kültürü gibi vejetatif çoğaltım yöntemlerinin yanı sıra alınan tohumlardan da bitki elde edilecek. Söz konusu generatif üretim ile anaç elde edilmesi sağlanması planlanarak sonraki çalışmalar için ıslah materyali elde edilmesi hedefleniyor.
Bu bitkilerin yağ gülcülüğü, meyvecilik ve peyzaj kullanımı açısından kategorize edilmesi ile bölge tarımına katkı sağlanacağı ve gülün Şanlıurfa için alternatif bir ziraat ürünü olacağı düşünülüyor.