URFA YEREL HABERLER

Kurban Bayramı mesaisi başladı ustalardan ‘bıçak’ tavsiyesi

Şanlıurfa’da, Kurban Bayramı'na az bir zaman kala bıçakçılarda hareketlilik başladı. Bayramın yaklaşmasıyla vatandaşlar kurban kesiminde kullanacakları uygun bıçağı almak veya var olan bıçaklarını keskinleştirmek için bıçakçıların yolunu tutuyor.

Şanlıurfa’da tarihi kapalı çarşı bölgesinde bulunan Bıçakçılar Çarşısı’nda Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla hareketlilik gözleniyor. Bayram öncesi kurban kesiminde kullanılacak bıçaklara doğal olarak talep de artıyor.

Kurban bıçaklarının fiyatlarında geçen seneye göre artış söz konusu. Artan maliyetler karşısında bıçakçılar, kurbanlık bıçakların fiyatlarını arttırdı. Geçen yıla oranla bazı bıçakların fiyatlarında yüzde 100 artış söz konusu.

Geçen yıla göre bıçak bileme ücretleri de yükselmiş durumda.  Kurban kesiminde kullanılacak bıçakların kaliteli, çelikten ve keskin olması öneriliyor.

FAİK: GEÇEN SENEYE GÖRE İKİ MİSLİ ARTTI

BİHA’ya konuşan çarşıdaki bıçakçılardan Osman Faik, bayramın yaklaşmasıyla işlerinde hareketlilik olsa da bu hareketliliğin önceki yıllara göre hiçbir şey olduğunu vurguladı.

“Bu sene bıçakçılar bölgesinde hareketlilik çok az. Kurban Bayramı’na birkaç gün kala hareketlilik daha da artar” diyen Faik, bıçak fiyatlarının ise geçen seneye göre iki misli arttığını söyledi.

Yarım asrı aşan süreden beri bıçakçılık yaptığı söyleyen Faik, “Geçen sene 40 liraya sattığımızı bu yıl 80 liraya satıyoruz. Ham madde pahalı olunca her şey pahalı olur. En kaliteli bıçaklar Bursa malıdır. Bıçaklar alırken keskinliğine, ele yatkınlığına bakılmalı” dedi.

İYİ BİR BIÇAK NASIL OLMALI?

Bıçak satan esnaflardan Mustafa Abacı da önceki yıllarda çarşıdaki hareketliliğin bayramın çok öncesinden başladığını ifade etti. “Her sene akrabalar, müşteriler 10 gün önceden gelip bıçak alırlardı” diyen Abacı ; “Artık Kurban Bayramı’na birkaç gün kala gelip bıçak alıyorlar. Biz bayrama az zaman kaldığı için pazar günleri de çalışıyoruz. Bıçak fiyatları da yüzde 100 arttı. Geçen yıl bir bıçak ortalama 40 liraydı, bu yıl 100 lirayı geçti” diye konuştu.

Bıçakların kalitesine göre değiştiğini belirten Abacı, en ucuz bıçağın 15 lira olduğunu kaydetti. Abacı, “Vatandaş bir tosun alıyor bugünün parasıyla 50 bin lira. Bunun için iyi, kaliteli ve çelikten bıçak almalarını tavsiye ediyorum. Kurbanı incitmemek lazım” ifadesini kullandı.

KAMACI: BIÇAĞIN SIRTI KALIN OLMALI

Bıçakçı Mustafa Kamacı da çarşıdaki hareketliliğin her geçen gün arttığını söyledi.

“Bıçak bileme gün geçtikçe artmaya başlıyor” diyen Kamacı, şunları söyledi:

“Müşterilerimiz son günlere bırakmadan bıçaklarını getirip bileme yaptırıyor. Bilemede hemen hemen yüzde 100 artış var. Satışlarımızda da yüzde 100 artış var. 4 bıçağa geçen sene 10 lira bileme parası veriyorlardı. Bu yıl 20 lira veriyorlar. Bıçak geçen sene 40 lira ise bu sene 70-80 lira.”

Kamacı, kurban bıçağının nasıl olması gerektiğini ise “Bıçak alırken bıçağın sırtı kalın olmalı, bıçağın kesim tarafı biraz ince olmalı, kalitesine bakılmalı” şeklinde anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu