URFA YEREL HABERLER

Özel günlerin tadımlık lezzeti mırraya talep artıyor

Kahvenin atası olarak bilinen ve acı tadı nedeniyle ‘sıra dışı lezzet’ olarak nitelendirilen mırra, ilk defa içenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor. Mangal ateşinde 3 saati aşkın süre pişirilen mırra, Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı tursitlerin de ilgilisini çekiyor. Kente gelip tadına baktıktan sonra yanlarında götürmek isteyenlerin talebi üzerine hazır mırra yapıp satmaya başlayan esnaf, ilgiden memnun. Esnaf Doney, zahmetli yapımı nedeniyle geçmişte sadece özel günlerde ikram edilen ve şimdilerde hazırı satılan mırraya il dışından yoğun talep olduğunu belirtti.

Şanlıurfa’nın önemli tadımlık lezzetlerinden biri olan ve yöre halkının  vazgeçilmezleri arasında yer alan mırraya talep gün geçtikçe artıyor. Hazırlanışı yönünden diğer kahvelerden farklı olan mırra, içerdiği mineraller sayesinde de birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Kentin yöresine ait has içeceklerinin başında gelen mırra; düğün ve taziye gibi etkinliklerde misafirlere ikram ediliyor. Şimdilerde hazırı satılmaya başlanan mırraya il dışından yoğun talep geliyor.

 BİHA’ya konuşan esnaf İsmail Doney, orijinal acı mırranın 18-19 saat kaynaması sonucu ortaya çıktığını söyleyerek, “Gerçek mırra normal kahve çekirdeğinin iki katı kavrulup yarım oranda çekilmesinin sonucunda elde edilen üründür.  19 saat kaynar üzerinden köpüğü çıkar köpüğü alınır. Altan telvesi alınır. 9-10 defa kaynatma işlemleri devam eder. Soğutma işlemi dolapta değil, ocağın üzerinde altı kapatılır, kendi kendine soğur. Sonra tekrardan kaynatmaya devam edilir. Böylece orijinal mırra elde edilir” dedi.

DONEY: MIRRA BİR AĞIRLAMA BİÇİMİDİR

İşlenmiş hazır mırraların sıcak suyla harmanlayıp, hafif kaynattıktan sonra katılaştırıp elde edildiğini dile getiren Doney, “Urfa’daki tüm işletmeler orijinal gerçek mırrayı yapsın. Urfa’ya gelen her misafirimiz de acı mırramızın tadına baksın. Mırra bir ağırlama biçimidir.

Mırra çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak bardakta içilir. Yörede kültürel açıdan anlamlı, sunumu özel çaba gerektiren bir içecektir. Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uykuyu açar, kan dolaşımını hızlandırır, mideyi rahatlatır ama kalp rahatsızlığı olanlar günde bir fincan dibinde görünmekle görünmemek arasında içebilirler. Zaten mırranın örfü, kültürü, adetti farklıdır.”

“PİYASADA HAZIR MIRRA DAHA ÇOK TALEP GÖRÜYOR”

Kilosu 180 lira olan hazır mırradan 3 litre, kilosu 140 lira olan orijinal mırradan ise 1 litre kahve elde edildiğini kaydeden İsmail Doney, şu ifadeleri söyledi:

“Daha fazla litre elde edildiğinden dolayı piyasada hazır mırra daha çok talep görüyor. Bir de orijinal mırranın yapımı zor olduğun için, hazır olanı tercih ediyorlar. Ben bunu tasvip etmiyorum. Yöremizin gastronomisi tüm orijinaliyle tanıtılmalı. Bunların patenti alınmalı. Şanlıurfa acı mırrası denilmeli.”

“AKTİF SATIŞIMIZ YOK AMA İSTEK ÜZERİNE YAPIP GÖNDERİYORUZ”

Başka illerden mırraya talep olduğunu ama korunması aşamasında sorun yaşadıklarından dolayı aktif satış yapmadıklarını aktaran Doney, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Başka illerden mırrayı sıvı şekilde çok talep ediyorlar ama bunun korunması aşamasında baya bir sıkıntı çektiğimiz için, misafirlerimiz veya talep eden müşterilerimiz muhafazasını yapamadığından bizde satışa sunmuyoruz. Ama çalışmalarımız devam ediyor bunun üzerine. Gönderirken de burada veya evimizde yapıyoruz. Tencerede kaynatıp orijinalini elde edip gönderim yapıyoruz. Ama şu anda aktif olarak iş yerinde satışımız yok. Çünkü aktif olarak rafa koyarsak onun içerisine koruyucu koymak zorunda kalacağım. Uzun süre dayanması için. Aktif satışımız yok ama istek üzerine yapıp gönderiyoruz”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu