GÜNDEM

Şanlıurfa Kent Konseyi Özdiker Çarşısıyla ilgili toplandı

Şanlıurfa Kent Konseyi, tartışmaların odağındaki Özdiker Çarşısı’nın kamulaştırma işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 1 lira fazla çıkmadan ve çarşı esnafı mağdur edilmeden bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa Kent Konseyi toplanarak uzun süredir tartışma konusu olan Özdiker Çarşısı ile ilgili ; basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, ; konseyin üyeleri Rüştü Öcal, Mustafa Güzeller ve Selim Açar katıldı.

Tarihi Haşimiye Meydanı ile alakalı rapor ve çözüm önerileri hazırlayarak yetkililere sunduklarını belirten Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, ; bu konuda kamuoyunu aydınlatma gereği oluştuğunu söyledi.

Konsey adına basın açıklamasını Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı da olan Mehmet Selim Açar okudu.

KAMULAŞTIRMA KARARI HATIRLADILDI

Açıklamada, Özdiker Çarşısı’nın bulunduğu alanla ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından ; 6 Ağustos 2020 tarihinde kamulaştırma kararı alındığı ve bu noktada Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilendirildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bahse konu yapı, alanda incelendiğinde turistik ve kültürel açıdan bölge ile direkt organik bağının olmadığı, gerek satışı yapılan ürün çeşitliliği, ; gerek yapı tipolojisi bakımından turizme katkı sunan bir alan değil, tarihi yapıları gölgeleyen bir yapılaşma olduğu saptanmıştır. Alan, şehircilik açısından incelendiğinde, kamulaştırılıp meydan olarak tasarlanması durumunda Arasa Hamamı ve Gümrük Hanı gibi her kente nasip olmayan yapıların cephe aldığı bir kentsel kullanım alanı olarak, şehrin tarihine ve turizmine katkı sunacaktır.”

Taşınmazların imara aykırı bir yapılaşmaya konu olduğu ve ekonomik ömürlerini tamamlamaları halinde tekrar yapılmaları mümkün olmadığı dile getirilen açıklamada, ; “Sosyal açıdan bakıldığında, bölgede bulunan hanlar, Gümrük Hanı da dahil, ;  incelendiğinde turizme yeterince kazandırılamadığı, fonksiyonel kullanım sıkıntılarının olduğu görülmüştür. Bu yapıları akşam saat 5’te kapılarını kapatan yapılar olmaktan çıkarıp, günün 24 saati kullanılan, gerekirse konaklama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanlara dönüştürmek gerekmektedir” denildi.

Haşimiye Meydanı’nın kullanımıyla ilgili görülen sorunlardan birinin de eski kasap pazarı esnafının civarda icra ettikleri faaliyetler olduğu belirten açıklamada, ; “Şehrin bu denli turistik bir alanında olmaması gereken görüntüleri barındıran bu faaliyetler için ivedilikle yer seçimi yapılmalı, bu alanlarda et ve sakatat ürünleri değil, yerel turistik ürün satışı ve hizmetleri planlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Konseyin açıklaması şöyle tamamlandı:

“Sonuç olarak gelinen noktada Özdiker Çarşısı’nın bir an önce geciken kamulaştırma işlemlerinin Belediyemiz bütçesinden ; 1 lira fazla çıkmadan diğer taraftan çarşı esnafımız mağdur edilmeden bitirilmesi, ;  alanın şehrin tarihine ve turizmine kazandırılması, ; Haşimiye Meydanı ve bölgede ki hanlara alan kullanım kararları getirilerek en üst düzeyde katma değerin sağlanması hususlarının ivedilikle ele alınması noktasında, ; 2 milyon hemşehrimizin alkışlayacağı bir kararın 200 kişinin tepkisine tercih edilmesi gerektiğini başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bildirir, kurumlarımızı göreve davet ederiz”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu