GÜNDEMTEKNOLOJİURFA YEREL HABERLER

ŞANLIURFA’DA SEL TEHLİKESİNE KARŞI YENİ ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLİYOR!

Şanlıurfa'da, 2023 yılında meydana gelen taşkınların ardından, DSİ tarafından Sırrın, Cavsak ve Karakoyun Dereleri'nde toplamda 66.5 kilometrelik taşkın kontrol projeleri başlatıldı. Bu projeler, bölgede yaşanabilecek olası sel risklerine karşı alınan önemli bir önlem olarak öne çıkıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, su kaynaklarını etkin kullanarak tarımda modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırmak, toplulaştırma ile verimli arazi kullanımı sağlamak, içme suyu temini ve taşkınlardan koruma önlemleri almak amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Ayrıca, suyun sürdürülebilir yönetimi için de önemli adımlar atılmaktadır.

Şanlıurfa’da 14-15 Mart 2023 tarihlerinde yaşanan yoğun yağışlar, taşkınlara yol açmış ve hem yerleşim alanlarını hem de tarım alanlarını olumsuz etkilemiştir. Bu olayın ardından, DSİ, Şanlıurfa’daki Sırrın, Cavsak ve Karakoyun Dereleri üzerinde taşkın kontrol projeleri başlatmış ve 2024 yılı itibariyle inşaat çalışmalarına başlanmıştır.

Proje kapsamında, Sırrın Deresi’nde 16 bin 200 metre uzunluğunda betonarme U kanal, 46 menfez, 15 yaya köprüsü ve 1 sel kapanı inşa edilecek. Cavsak Deresi’nde 15 bin metre uzunluğunda betonarme U kanal, 45 menfez, 10 çelik yaya köprüsü ve 1 sel kapanı yapılacak. Karakoyun Deresi’nde ise 14 bin metre uzunluğunda betonarme U kanal, 28 menfez, 20 yaya köprüsü, 12 tersip bendi ve 2 sel kapanı inşa edilecek. Ayrıca, Karakoyun yan dereleri üzerinde 21 bin 300 metre uzunluğunda betonarme U kanal yapılacak. Bu projelerle toplamda 66.5 kilometrelik taşkın kontrol tesisi kurulacak.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projelerin tasarımının bölgenin iklim koşullarına ve ekolojik ihtiyaçlarına uygun şekilde yapıldığını, köprülerin yüksek hava payı sağlayacak şekilde inşa edileceğini ve estetik unsurların da dikkate alınarak projelerin hızla tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bu projelerle, taşkınların önüne geçilerek can ve mal kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.

 

 

ÇAĞRI HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu