GÜNDEM

Şanlıurfa’da 4 yılı aşkın devam eden işçi direnişi

Şanlıurfa’da TÜVTÜRK Polçak araç muayene istasyonlarında Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldukları iddiasıyla işten çıkarılan işçilerin 1508 gündür istasyon önünde direnişi devam ediyor. İşçilerden Osman Çınar, “1508 gündür TÜVTÜRK Polçak muayene istasyonunun önünde direnişteyiz. 2018’den bu yana biz sendikaya üyeyiz. Biz yasal olan hakkımızı kullandık. Direnmeye devam ediyoruz” dedi.

Üç ortaklı bir kurum olarak kurulan TÜVTÜRK’ün Şanlıurfa’daki istasyonlarından Polçak Taşıt Muayene İstasyonundan, Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası’na (Nakliyat-İş) üye oldukları iddiasıyla işten çıkarılan işçiler, 1508 gündür istasyon önünde mücadele veriyor.

Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK’ün Şanlıurfa’daki istasyonlarından Polçak Taşıt Muayene İstasyonunda çalışan işçiler, 4 yıl önce kötü çalışma koşulları nedeniyle Nakliyat-İş Sendikasına üye oldu. Sendikalı olduktan sonra işçiler, işverenin yoğun baskısıyla karşılaştı. İşverenin diretmesine karşı çıkan işçiler işten atıldı. İşçiler 1508 gündür Polçak Taşıt Muayene İstasyonu önünde mücadelesine devam ediyor.

İşçiler her sabah istasyonlarının önüne gelerek Türk bayrağı ile pankartlarını asarak bekleyişini sürdürüyor.

İşçilerden Osman Çınar, nöbet tuttukları muayene istasyonu önünde BİHA’ya açıklamalarda bulundu.

ÇINAR: GÖZDAĞI VERDİLER

“1508 gündür istasyon önünde direnişimiz devam ediyor” diyen Çınar, şunları söyledi:

“2018’de biz sendikaya üye olduk. Biz yasal olan hakkımızı kullandık. Sendikaya üye olmamızın sebebi buradaki haklarımızın verilmemesi, çalışma şartlarımızın iyi olmaması ve mesai verilmemesi. Nakliyat İş Sendikasına başvurduk. İlk başta sendikaya üye olduğumuzu öğrenen işveren 2018 yılında 12 kişiyi birden işten çıkararak gözdağı verdi. Gözdağı karşısında yılmadık, direnişimize devam ettik. Sendikaya olan üyeliğimizi sürdürdük.”

İşveren tarafından sendikadan çıkmaları noktasında baskı gördüklerini ifade eden Çınar, “Bu duruma rağmen sendikaya olan üyeliğimize devam ettik. 12 kişi işten çıkarıldıktan sonra diğer sendikaya olan üyeler deşifre edildi. Sendikalı üyeler birer birer çıkarılmaya başlandı. Zamanla arkadaşlar hakkında tutanak tutularak işten çıkarılmaya başlandılar. En son ben, Yusuf ve Mehmet Çiftçi arkadaşımızı çıkardılar. Hala işten çıkarılmaya devam ediliyor. İçerde hala çalışan sendikalı işçilerimiz var” dedi.

 

“SONUNA KADAR DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Sendikalı işçilere sürekli baskı yapıldığını ve üye sayısının düşürülmeye çalışıldığını kaydeden Çınar, “Biz istasyon önünde direnişimizi sürdüreceğiz. Sonuna kadar mücadelemize devam ettireceğiz. Yaklaşık 40 kişiye yakın işçi çıkarıldıı. Buradayız. Yılmadık, yıkılmadık” diye konuştu.

“İŞVEREN SENDİKAYI İSTEMİYOR”

Her gün istasyon önüne yılmadan geldiklerini belirten Çınar, “İşveren sendikayı istemiyor. İşveren hep kendi tanıdıklarını işe alıyor. Bizi de işe almayacak, tazminat verme durumunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Birçok arkadaşlarının işe dönüş davasını kazandığını ancak işverenin tekrar işe almadığını belirten Osman Çınar, iş mahkemesinde lehine sonuçlanan kendi davasının istinafta olduğunu, istinafın sonuçlanmasını beklediğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu