URFA YEREL HABERLER

Sıcaklar bastırdı satışları arttı

Şanlıurfa’da kavurucu sıcaklar kendini hissettirmeye başladı. Sıcak havalarda ortaya çıkan yılanlarla özellikle kırsal kesimlerde yaşayan köylülerin başı dertte. Bu durum vatandaşların bilhassa hayvanlarını yılanlardan korumak amacıyla yılan kapanlarına talebini artırdı.

Şanlıurfa, Türkiye’nin hava sıcaklığı en yüksek şehirlerinin başında geliyor. Kentteki kavurucu sıcaklar özellikle kırsalda yaşayan vatandaşları olumsuz etkiliyor. Köylülerin başı da sıcak havalarda ortaya çıkan yılanlarla dertte. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını yılanlardan korumak isteyen vatandaşlar yılan kapanlarına talebi artırdı.

Kent merkezindeki tarihi kapalı çarşıda 29 yıldır yılan kapanı yapan Bedih Karataş, kavurucu sıcakların bastırmasıyla yılan kapanlarına olan ilginin arttığını söyledi. Yılan kapanlarının fiyatları geçen yıla oranla dörde katlasa da hayvanlarını korumak isteyen vatandaşların önemli bir ihtiyacını giderdiğini vurgulayan Bedih Usta, BİHA’ya konuştu.

 

BEDİH USTA: SICAKLIK BAŞLADI, TALEP ARTTI

Tarihi çarşılar bölgesindeki iş yerinde yıllardır yılan kapanı yaptığını söyleyen Bedih Usta, “Bir aydan bu yana havalar ısındı ve havalar da ısınınca köylü kesimi olsun, şehirde küçük hayvan besleyenler olsun, yılan kapanına talepte bulunuyor. Biz de onların mağdur kalmamaları için yılan kapanı üretimini yoğunlaştırdık” dedi.

Bedih Usta, geçen yıla oranlar kapanların fiyatlarında yüzde 400 civarında bir artış olduğunu belirterek, “Hammadde kullanımı yüksek olunca ister istemez fiyatı da katlamak zorunda kaldık. Geçen yıl bir yılan kapanı 150 liradan başlıyordu, sezon sonuna kadar 250 lirayı buldu. Bu yaz daha ilk aydayız. İlk ayda olmamıza rağmen kapan fiyatları 350-400 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor” diye konuştu.

İhtiyaç sahiplerinin mağdur olmaması için devamlı çalıştığını aktaran Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halkın mağdur olmaması için elimden geleni yapıyorum. Büyükbaş hayvancılık yapanlar büyük kapanlar alıyor. Örneğin 4-6 metre arasında yılanlar var. Bu yılanlar için üç katlı telli kapanlar yapıyoruz. Güçlü hayvana güçlü üretim yapmak lazım. Kümes hayvanları içinde orta boy kapanlar ideal, bunlar şehirli kesimi için ve evcil hayvan besleyenler için. Bu kapanlarla büyük fare gibi hayvanlar da yakalıyor.”

“HAYATIMI ADADIM BU İŞE ZEVKLE YAPIYORUM”

Yılan kapanlarına Türkiye’nin her tarafından talep geldiğini belirten Karataş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyük boy bir kapanı sabahtan akşama kadar bitiriyorum. Gelen müşteriler fiyatları yüksek buluyor ama yapım maliyeti çok yüksek olduğu için fiyatı da böyle. Bir insanın işini görüp teşekkür ettiği zaman sanki tüm Urfa benim oluyor. 1993 yılından bu yana üretim yapıyorum. Çırak yetiştiriyorum ama rahat para kazanmak varken kimse zor iş yapmak istemez. Ben bu işi yıllarca yaptığım için alışmışım artık. Hayatımı adadım bu işe zevkle yapıyorum. Birisiyle sohbet eder gibi işimi yapıyorum”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu