GÜNDEM

Türkiye’den katılan ilk kurum Urfa’dan

Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş., UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe ile Avrupa Megalitik Kültür Rotası'na Türkiye'den ilk kurum olarak katılıyor.

Üyelik süreci 2020 yılının başında Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının yaptığı değerlendirme ziyaretinin ardından Şanlıurfa Turizm Geliştirme A.Ş., ; Avrupa Megalitik Kültür Rotasına temsilci olarak önerildi. Pandemi nedeniyle üyelik dosyası bir süre askıya alınmış, ; sürecin tekrar başlatılması için yakın zamanda Almanya’da yer alan ve Göbeklitepe’nin bu önemli rotaya katılmasını isteyen Dr. Rüdiger Kelm’in direktörü olduğu “Megalitik Rotalar Organizasyonu” ile temasa geçildi.

Avrupa Megalitik Kültür Rotası, 1987 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ; Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının bir parçası. Kültür Rotaları, ; zaman ve mekanda deneyim seyahatleri yaşatarak, ; farklı ülke ve kültürlerin Avrupa’nın ortak ve yaşayan kültürel mirasına katkıda bulunmasını sağlıyor.

Avrupa Megalitik Kültür Rotası, Danimarka, İngiltere, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç’ten müzeler, jeoparklar, ; bilim adamları ve turizm uzmanları için megalitik kültürün olağanüstü öneminin ; altını çizmek için bir platform olarak 2004 yılında oluşturuldu. Rota, Avrupa megalitik anıtlarının turizm değerini yeniden keşfetmek, ; tanıtmak ve bu şekilde ortak kültürel mirasın bir parçası olarak koruma faaliyetlerini geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’den Göbeklitepe’nin bu rotaya katılması ile Avrupa Megalitik Kültür Rotası gelişecek, ; Şanlıurfa’ya Avrupa’dan yeni ziyaretçilerin gelmesi sağlanacak ve bölge turizmine katkıda bulunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu