Urfa’da üretilen organik gübreler dünyaya ihraç ediliyor
Türkiye'de ilk kez Şanlıurfa'da 'Silver Nano Particles' teknolojisiyle organik gübre üretiliyor.
Yabancı yatırımcılar tarafından Şanlıurfa-Mardin karayolunun 45'inci kilometresinde 182 dönümlük alana 40 milyon dolara organik gübre üretim tesisi kuruldu.
Bölgede bulunan besi çiftliklerinden toplanan büyükbaş hayvan atıkları, 150 kişinin istihdam edildiği tesiste işlenerek organik gübreye dönüştürülüyor. Organik gübre daha sonra Türkiye'nin yanı sıra Körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Üretimin yapıldığı gübre tesisinin kuruluş aşamasını BİHA'ya aktaran Yeşil Hayat Organik Gübre'nin Satış Distribütörü Zeki Yıldırım, "Fabrikamız, tesisimiz şu anda toplamda 182 dönümlük arazi içerisinde satın alındı. 8 bin metrekare üzerinde kapalı alan oluşturuldu üretim alanı ve depolama alanları oluşturuldu. Geri kalan alanlar da açık alanlar ve bu açık alanlarda da deneme ekimleri, deneme sahaları olarak kullanılıyor. Bir nevi açık hava laboratuarı olarak kullanılıyor geri kalan sahalarımız. Tamamıyla yabancı kaynaklı bir yatırım, sermaye dışarıdan. Yatırımcılar 2017’nin başına doğru benimle iletişime geçti. Beraber planlama aşamalarını gerçekleştirdik. Daha sonradan izin süreçleri falan inşaat süreçlerini gerçekleştirdik. 2018’in ortalarında inşaat süreçlerini tamamlayıp, üretim aşamasına geçtik. Üretim için gerekli olan tüm izinlerimiz Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve diğer ilgili tüm bakanlıklarımızdan alındı" ifadelerine yer verdi.
'GÜNLÜK KAPASİTEMİZ 80 TON CİVARINDA'
Tek üretim hattı ile çalıştıklarını ve tam kapasiteli çalışma sistemine geçtiklerinde günlük kapasitelerinin artacağını belirten Yıldırım, "Şu anda tek üretim hattı olarak yapmaktayız. Tam kapasite olarak çalıştığımızda 4 üretim hattı olarak üretim yapacağız. Tek üretim hattı ve tek vardiya çalışmayla şu anki günlük kapasitemiz 80 ton civarında ama 4 üretim hattı ve tam vardiya çalıştığımız zaman tabi bu hacim çok daha yükselecek. Bu, zaman içerisinde talep de arttığında daha çok gelişecek. Henüz yeni bir tesisiz ve denemelerimizi yeni bitirdik" diye konuştu.
'ANTEP FISTIĞI ÜRETİCİSİ RAĞBET GÖSTERİYOR'
Organik gübreye özellikle Antep fıstığı ve pamuk üreticilerinin rağbet gösterdiğini söyleyen Yıldırım, "Çiftçi ve üreticimiz çok rekabet gösteriyor. Ürünümüzü alıp kullanmaya başladılar. Özellikle Antep fıstığı ve pamuk üreticimiz, kullandı ve sonucundan çok memnun kaldı. Bu dönem Antep fıstığı dönemi, Antep fıstığı çok rağbet gösteriyor" sözlerine yer verdi.
KOMŞU İLLERDEN TALEP FAZLA
Komşu illerden talebin fazla olduğunu aktaran Yıldırım, yurt dışına da ihracat yaptıklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar Mardin ve Şanlıurfa. Mardin Kızıltepe ve Nusaybin’e kadar da ürünümüzü gönderdik, üreticilerimiz kullandı. Kızıltepe ve Nusaybin’deki üreticilerimiz buğdayda kullandılar. Henüz onun sonucunu göreceğiz. Körfez ülkelerine ihracatımız oldu ve Avrupa’da birçok fuarlara katıldık ürünümüzü tanıtmak üzere Avrupa ve Amerika’da fuarlara katıldık. Avrupa'ya da deneme için istediler konteynır bazında gönderildi. Körfez ülkelerine zaten gönderiliyor."
'GÜNDE 80 TON ÜRETİYORUZ'
Günde 80 ton organik gübre ürettiklerini açıklayan Yıldırım, "Şu anda dediğim gibi tek üretim hattı ile 80 ton civarında bir üretimimiz oluyor tek vardiyada. Fakat 4 üretim hattı kapasitemiz var 4 üretim hattı ile 3 vardiya olarak çalıştığımızda hacim baya artacak. Bu tabi talep olarak zamanla arttıracağız" diye konuştu.
'ÜRÜNÜMÜZÜN REKOLTESİ DE ARTACAK'
Organik gübrenin toprağa yararlarına da değinen Yıldırım, "Toprağımız sağlıklaştıkça, toprağımızın organik yapısı arttıkça zaten ürünümüz de sağlıklaşacak. Ürünümüzün rekoltesi de artacak. Pamukta bunu gözlerimizle gördük. Antep fıstığında da gördük. Şu anda buğday, arpa yani tahıl sezonundayız. Birçok çiftçimiz, üreticimiz kullandı. Onu da sezon sonu göreceğiz ama zaten burada kendi sahalarımızda kendi yaptığımız deneme ekimleri ile bunun sonucunu gördük. Diğer gübrelere oranla bizim yapmış olduğumuz gübre denemelerinde yüzde 25 oranında hatta artı bir rekolte gözlemledik deneme sahalarımızda. Tabi gerçek reel değerleri biz tarlalardan üreticilerimizden alıyoruz bu bizim için çok daha kıymetli" açıklamasında bulundu.
YILDIRIM, ÜRETİCİLERE SESLENDİ
Son olarak çiftçilere seslenen Yıldırım, tüm üreticileri toprağa sahip çıkmaya davet etti. Yıldırım, "Benim ve ekibimizin öncelikli hedefi bu ürünümüzü, kendi topraklarımızda, kendi bölgemizde kullanıp sağlıklı bir gelecek yaratmak çünkü artık üreticimizin kimyevi gübre kullanmasını istemiyoruz. Kullanılan kimyevi gübreler, hem toprağımızı zehirliyor, hem verimini düşürüyor hem de sağlıksız gıdaların üretilmesine yol açıyor. Bu da bizim geleceğimizi etkiliyor. Çocuklarımız yiyor bu ürünleri ve bir sürü sağlık sorunlarıyla karşılaşacak hale geliyor. Organik gübre kullanımı bu alanda çok önemli. Toprak, bizim geleceğimiz. Biz tarım ülkesiyiz, toprağımızı korumak zorundayız. Tüm üreticilerimizi organik gübreye yönelmelerini kesinlikle tavsiye ediyorum. Toprağa sahip çıkmayı ve bununla birlikte geleceğimize sahip çıkmayı öneriyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA