GÜNDEM

Urfa’nın ilk saat kulesi depremde yıkıldı

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, depremde yıkılan Ulu Camii minaresindeki saatin en kısa zamanda yerine konulacağını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler, Şanlıurfa dahil birçok ilde yıkıma neden oldu. Depremin Şanlıurfa’daki etkilerinden biri de Divanyolu Caddesi’nde yer alan Ulu Camii’ye oldu. Depremle birlikte tarihi caminin minaresinde bulunan saat yıkıldı. Minare, şehrin ilk saat kulesi görevini görmekteydi.

Araştırmacı-Yazar Yusuf Sabri Dişli, minaredeki saatin yıkılmasıyla ilgili paylaşımında “Onca can kaybının yanında lafımı olur diyeceksiniz. Ulu cami minaresi 1500 yıllık yorgun ama dik durmuş, bir dönem çan kulesi cumhuriyetin ilk yıllarında zamanı gösteren tek saat yıkılmış” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Dişli’nin paylaşımına verdiği yanıtta saatin en kısa zamanda yerine konulacağını ifade etti. Palalı, “En kısa zamanda çalışır bir şekilde yerine konulacaktır. Emin olabilirsiniz” cevabını verdi.

CAMİ 2010-2011 YILINDA ONARILDI

Şehir merkezinde Divanyolu Caddesi’nde yer alan Ulu Camii’nin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. “Kızıl Kilise” olarak adlandırılan eski bir kilisenin yerine inşa edilen camide, eski yapıya ait avlu duvarları, sütunlar, sütun başlıkları ve çan kulesi halen mevcut.

Minareye, Cumhuriyet döneminde bir saat eklenerek saat kulesine dönüştürüldü. Minare, aynı zamanda şehrin ilk saat kulesi görevini de görüyor. . Cami, 2010-2011 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu