GÜNDEM

Bayramlarında bile iş umuduyla bekliyorlar

1 Mayıs, “İşçi Bayramı” adıyla resmi tatil olarak kutlanıyor ama Şanlıurfa’da belirli bir kesim işçiler için bir şey ifade etmiyor. Her gün şehrin belli bir bölgesinde sabahın erken saatlerinden itibaren kaldırımda bekleyen yevmiyeciler umutla işverenlerini bekliyor. “Bizim için işçi bayramı yok” diyen gündelikçilerin en büyük arzusu ise sağlık güvencesi olan düzenli işlerde çalışmak.

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Türkiye’nin dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, ancak belirli bir kesim işçiler için hiçbir şey ifade etmiyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Kadıoğlu Mahallesinde yer alan bir kahvehanenin önünde her gün güneş doğmadan gelen çok sayıda yevmiyeci işçi iş umuduyla akşama kadar bekliyor.

Kaldırımda iş bekleyen yevmiyeciler günün sonunda evlerine ekmek götürüp götüremeyecekleri endişesi yaşıyor. Haliyle bu gündelikçiler için 1 Mayıs’ın özel bir anlamı yok.


KATAN: BİZİM İÇİN İŞÇİ BAYRAMI YOK

Her gün güneşin ilk ışıklarıyla birlikte kaldırımda beklemeye başladıklarını söyleyen yevmiyeci Ahmet Katan, “1 Mayıs, İşçi Bayramı ama şimdiye kadar doğru dürüst bir hayatımız olmadı. Bugünden sonra da iyi şeylerin olacağını tahmin etmiyorum. Bizler gelip burada bekliyoruz. İş nasip kısmettir. Bazen iş oluyor bazen olmuyor. Sabah namazı kıldıktan sonra gelip burada oturuyoruz iş gelene kadar. Haftada 3 gün ya iş oluyor ya da olmuyor. Sağlık güvencemiz, emekliliğimiz yok. Bu işimiz resmi kurumlar gibi düzenli değil. Elimiz kürek tutunca nasır tutar. Yaptığımız işler zordur herkes hakkından gelemez. Bizim için işçi bayramı yok. Bizim için önemli olan işimizin olması” dedi.

 

KORKMAZ: GELİR DÜZEYİMİZLE GİDER DÜZEYİMİZ BİR DEĞİL

Gündelikçi olarak çalıştığı için hiçbir güvencesinin olmadığını söyleyen Mahmut Korkmaz, “İnşaatlarda çalışıyoruz. Çalıştığımızda ne güvenlik ne de sigorta var. Bizlerin sağlık güvencesi de yoktur. Ben bu ülkede yaşıyorsam benim de hakkım olması lazım. İşçi Bayramı’nın anlamı budur” diye konuştu.

Mahmut Korkmaz, günlük işlerde kazandıklarının ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İşte bana bir şey olursa kendi cebimden gider. Bir inşaat bir yıl sürerse bir aylık sigorta yapılıyor. Bu nasıl bir durum? Burada adam 3 gün çalışıyor, sonra iş bitince yine geliyor burada oturuyor. Amele diyelim günlük 400 lira kazanıyorsa, adam 3 gün çalışıyor 10 gün çalışmıyor, kurtarmıyor. Gelir düzeyimizle gider düzeyimiz bir değil” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu