EKONOMİGenelGÜNDEM

ESK, KURBANLIK ALIMINA BU YIL DA DEVAM EDECEK

Bakan Yumaklı: “Karantinadan dolayı satılamayan hayvanları da sağlıklı olmaları koşuluyla alacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı sonrası üreticilerin ellerinde kalan kurbanlık hayvanların her yıl olduğu gibi bu yıl da Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını duyurdu. Yeni uygulamaya göre, şap hastalığı nedeniyle karantinaya alınan işletmelerden hayvanlarını pazara sevk edemeyen üreticilerin kurbanlıkları da, karantina süresi sona erdiğinde ve sağlık koşulları uygun olursa, ESK tarafından alınacak.

Kurban satış ve kesim alanlarında bakanlık ekiplerinin denetimlerinin titizlikle sürdüğünü belirten Yumaklı, “Her yıl olduğu gibi üreticilerimizin ellerinde kalan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu olarak satın alacağız. Bu yıl ek olarak karantina sebebiyle kurban pazarlarına hayvanlarını sevk edemeyen üreticilerin hayvanlarını da alacağız” dedi. Bakan, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı da tebrik etti.

Alım Süreci ve Belgeler

ESK alımlarında üreticilerin il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden aldıkları sevk raporları, pazar yeri giriş belgeleri, kira belgeleri, nakliye faturaları ve hayvan hareket kısıtlamasına dair belgelerle birlikte kuruma başvurmaları gerekiyor. TÜRKVET sisteminde yapılacak kontrollerin ardından, ESK’nin hayvan alım kriterleri esas alınarak fiyatlandırma yapılacak.

2025 Kurbanlık Alım Fiyatları (TL/karkas kg)

Hayvan TürüCari FiyatKurban PrimiToplam Alım Fiyatı
Tosun296 TL104 TL400 TL
Düve285 TL85 TL370 TL
İnek275 TL65 TL340 TL
Kuzu346 TL54 TL400 TL
Toklu304 TL56 TL360 TL
Koyun294 TL56 TL350 TL
Oğlak226 TL34 TL260 TL
Çepiş189 TL31 TL220 TL
Keçi168 TL22 TL190 TL

Bu fiyatların tavan fiyatlar olduğu belirtilirken, yaş, cinsiyet, randıman ve karkas ağırlığına bağlı olarak rakamların değişiklik gösterebileceği kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyiciyi devre dışı bırakın.