
Ehliyetini yenilemeyen sürücüler için yeni bir uyarı gündeme geldi: eski tip sürücü belgeleriyle yapılan kazalarda sigorta şirketleri hasar ödemesi yapmayacak ve sürücüler hem kendi araçlarındaki hem de karşı tarafın uğradığı zararları şahsen karşılamak zorunda kalabilecek.
Sigorta kuruluşları, poliçe şartlarının “sürücünün yasal olarak geçerli bir ehliyete sahip olması” maddesi üzerine inşa edildiğini belirterek; kaza tespit tutanağında geçersiz veya süresi dolmuş ehliyet bilgisi yer alması hâlinde hasar dosyalarının reddedilebileceğini açıkladı. Bu durumda kasko poliçeleri kendi aracı için ödeme yapmayacak, zorunlu trafik sigortası ödemesi yapılsa bile sigorta şirketleri bu tutarı sürücüden rücu (geri talep) etme hakkını kullanabilecek.
Hukuki ve idari yaptırımlar da caydırıcı boyutta. Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, 31 Ekim 2025 tarihinden sonra ehliyetini yenilemeyen sürücüler yalnızca idari para cezasıyla karşılaşmayacak; aynı zamanda Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi uyarınca “geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullanma” suçundan 12.978 TL’ye kadar para cezası uygulanabilecek.
Şanlıurfa başta olmak üzere tüm illerde, süresi dolmuş ehliyetle trafiğe çıkan sürücülerin olası kazalarda hem mali hem hukuki açıdan ağır yük altına gireceği vurgulanıyor. Yetkililer ve sigorta temsilcileri, sürücüleri ehliyetlerini zamanında yenilemeleri konusunda uyarıyor; aksi takdirde hem ceza hem de sigorta korumasından mahrumiyet gibi ciddi sonuçlarla karşılaşılacağı hatırlatılıyor.



