HAL KANUNU YILBAŞINDA MECLİS’E GELİYOR: ZİNCİR MARKETLERE KOTA VE YETKİ BELGESİ DÜZENLEMESİ
Sebze ve meyve fiyatlarını etkileyen Hal Kanunu’nda yeni düzenlemeler tamamlandı. Yılbaşında Meclis’e gelmesi beklenen yasa taslağı, zincir marketlere kota ve hal dışı tüccarlara yetki belgesi zorunluluğu getiriyor.

Uzun süredir gündemde olan Hal Kanunu ile ilgili çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Hükümetin taslağı, vergi kaçakçılığı ve fiyat istikrarını ön plana alarak hazırlandı. Yılbaşında Meclis’e sunulması planlanan düzenleme ile aracıların bir kısmı ortadan kaldırılarak, marketteki sebze ve meyve fiyatlarının daha istikrarlı hale gelmesi hedefleniyor.
Yeni düzenleme kapsamında öne çıkan maddeler şunlar:
1. Hal Dışı Tüccarlara Yetki Belgesi Zorunluluğu
Hal dışında meyve ve sebze satışı yapan tüccarlar, belirli kriterleri karşılamaları durumunda yetki belgesi almak zorunda olacak. Hal Kayıt Sistemi’ne düşük rüsum girişi yapan veya vergi kaçakçılığı yaptığı tespit edilen tüccarların yetki belgeleri askıya alınacak ve ticari faaliyetleri durdurulacak.
2. Zincir Marketlere Kota Düzenlemesi
Zincir marketlerin üreticiden doğrudan ürün temin etmesini sağlamak amacıyla kota uygulanacak. İlk etapta marketler aldıkları ürünlerin yüzde 20’sini doğrudan üreticiden temin etmekle yükümlü olacak. Bu adım, komisyoncular arasındaki satışa sınırlama getirerek rekabet ortamını artırmayı hedefliyor.
Taslağın hayata geçmesi, hem hal ve zincir marketler arasındaki işleyişi düzenleyecek hem de tüketicilerin doğrudan fiyat avantajı sağlamasına imkan tanıyacak.




