MEB’DEN AÇIKLAMA: ÖĞRENCİLER ŞİDDETİ EN ÇOK DİJİTAL PLATFORMLARDA YAŞIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise öğrencileri arasında bir "Şiddet Algısı Araştırması" gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciler için en büyük şiddet kaynağı, kişisel bilgi ve fotoğrafların internet ortamında yayılmasıyla yapılan tehditler olarak öne çıkıyor. Öğrencilerin, dijital dünyada karşılaştıkları bu tür olguları, şiddet olarak algıladıkları belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan “Şiddet Algısı Araştırması”, lise öğrencilerinin şiddetle en çok dijital ortamda karşılaştığını ortaya koydu. 26 farklı ilde 7 bin 511 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, dijital şiddetin en yaygın şiddet türü olduğunu belirledi.
Anket sonuçları, lise öğrencilerinin dijital şiddete yönelik algılarının, ortaokul öğrencilerinin algılarıyla büyük oranda benzer olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 92,3’ü özel bilgilerinin yayılmasını ve tehdit edilmesini şiddet olarak kabul ediyor. Ayrıca, öğrencilerin yüzde 37,1’i şiddetin en çok dijital ortamda yaşandığını belirtti.
ŞİDDET ALGISI: ÖZEL BİLGİ VE FOTOĞRAF PAYLAŞIMI
Araştırmaya göre, öğrencilerin en çok şiddet olarak algıladığı davranış, özel bilgi ve fotoğrafların internet üzerinde paylaşılmasıyla tehdit edilmek. Lise öğrencilerinin yüzde 92,3’ü bu durumu şiddet olarak kabul ederken, ortaokul öğrencilerinde bu oran yüzde 88,5 olarak ölçüldü. Ayrıca sosyal medyada gönderilerin kasıtlı olarak beğenilmemesi, beğenilerin geri çekilmesi ve dijital gruplara dahil edilmeme gibi durumlar, yüzde 15 ile yüzde 20 oranında şiddet olarak algılandı. Lise öğrencilerinin yüzde 40’ı arkadaşlarının gönderilerini kasıtlı olarak beğenmediklerini, yüzde 29,8’i ise zaman zaman beğenilerini geri çektiklerini ifade etti.
DİJİTAL ORTAMDA ŞİDDET YAYGIN
Lise öğrencilerine göre, şiddet olayları dijital ortamda en fazla yaşanıyor. Araştırma, öğrencilerin dijital ortamı, toplumda şiddet olaylarının en çok yaşandığı alan olarak ilk sıraya koyduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 37,1’i dijital şiddetin yaygın olduğunu belirtti.
SİBER ZORBALIK VE DİJİTAL ŞİDDET
Araştırma, siber şiddetle ilgili dikkat çeken verileri de içeriyor. Öğrencilerin yüzde 73,5’i, bir paylaşımın ekran görüntüsünün alınarak yayılmasını, yüzde 72,8’i ise popüler bir görüşe karşı çıkan kişilerin aşağılanmasını şiddet olarak değerlendirdi. Geçmişte yapılan bir paylaşımın bulunup sosyal medyada eleştirilmesi de öğrencilerin yüzde 61,3’ü tarafından şiddet olarak tanımlandı.
Araştırma ayrıca, lise öğrencilerinin dijital şiddete maruz kalma ve bu tür davranışları sergileme oranlarını da inceledi. Katılımcıların yüzde 53’ü en az bir kez sosyal medyada hakaret veya kötü sözlere maruz kaldığını, yüzde 40,8’i ise hayatlarında en az bir kez sosyal medyada hakaret ettiklerini veya kötü sözler kullandıklarını belirtti.