
Yaz aylarında sıkça yaşanan boğulma olaylarını önlemek amacıyla Şanlıurfa Valiliği tarafından önemli bir karar alındı. 18 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/1 sayılı Genel Emir kapsamında, kent genelinde bulunan tüm sulama kanalları, barajlar, göller, göletler ve akarsularda suya girmek kesin olarak yasaklandı.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, özellikle yaz dönemlerinde çocuk ve gençlerin hayatını kaybettiği boğulma vakalarının artış gösterdiği vurgulandı. Alınan bu yasak kararının, can kayıplarının önlenmesi ve vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı belirtildi.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesine dayanarak alınan bu karara uymayan kişiler hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı ifade edildi. Çocukların yasağı ihlali durumunda ise velileri sorumlu tutulacak.
Valilik açıklamasında, Kaymakamlıklar, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, belediyeler ve DSİ 15. Bölge Müdürlüğü tarafından sıkı denetim yapılacağı bildirildi. İhlallerin tespit edilmesi durumunda tutanak tutulacak ve cezai işlem başlatılacak.
Yetkililer, vatandaşlardan serinlemek veya başka bir amaçla yasaklı alanlara girmemelerini, çocukların güvenliği için gerekli önlemlerin alınmasını ve bu konuda duyarlı davranılmasını istedi.