SAĞLIK

Uzmanından obezite uyarısı!

Uzm. Dr. Zeynep Türkmen, teknolojik ilerlemelerin hayatı kolaylaştırırken günlük yaşamdaki hareketlerin önemli kısmını sınırlandırdığını, bunun sonucunda da bireylerin obezite riski ile karşılaştığını belirterek, vatandaşları sık sık egzersiz yapmaları konusunda uyardı.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Balıklıgöl Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep Türkmen,  obezite hastalığı ve obeziteden korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkmen, obezitenin özellikle genç orta yaş kadınlarda giderek artmakta olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Teknolojik ilerlemelerin hayatı kolaylaştırırken günlük yaşamdaki hareketlerin önemli kısmını sınırlandırdığını, bunun sonucunda da bireylerin obezite riski ile karşılaşıyor. Metabolik sendrom kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini arttıran tehlikeli bir tablodur. Metabolik sendromu olan hastalarda kalp krizi gelişme riski iki kat şeker hastalığı, gelişme riski ise beş kat daha fazladır. Tablo içerisinde bel çevresinin geniş olması, kan basıncı, kan şekeri trigliserit dediğimiz serbest kan yağları düzeyinin yüksek olması ve iyi huylu kolesterol olarak tanımladığımız “Hdl” kolesterolün düşük olması bulunmaktadır. Metabolik sendromun herhangi bir belirtisi yoktur ve herhangi bir yakınmaya da sebep olmaz. Metabolik sendromu oluşturan risk faktörleri birbiriyle ilişkilidir. Bu nedenle tedavide bir bütün olarak ele almak gerekir.”

TÜRKMEN: HAFTADA EN AZ ÜÇ GÜN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Obeziteden korunma yolları hakkında uyarılarda da bulunan Türkmen, şunları kaydetti:

 “Haftada en az üç gün, 45 dakika olacak şekilde tempolu ve düzenli egzersiz yapın.

Günde 4-5 gr’dan fazla tuz tüketmeyin. Kan basıncınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirin.

 Özellikle ailenizde kalp hastalığı veya şeker hastalığı öyküsü varsa geç kalmadan tıbbi yardım alın.

Yüksek tansiyonun ve yüksek kolesterolün erken tedavisi sizi kalp hastalığından koruyacak en etkin önlemler arasındadır.

Bel çevrenizi takip edin. Unutmayın; bel çevreniz sadece estetik değil aynı zamanda sağlık ölçünüzdür”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu