
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ilk çeyreğine ait yapı izin istatistiklerini yayımladı. Belediye verilerine göre bu dönemde bina, daire ve toplam yüzölçümünde önemli oranda düşüş kaydedildi. Bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3, daire sayısı yüzde 18,7 ve toplam yüzölçümü yüzde 24,7 azaldı. Belediyeler tarafından toplamda 27 milyon metrekarelik alan için yapı ruhsatı verildi; bunun yüzde 54,7’si konut, yüzde 24,4’ü konut dışı, yüzde 21,1’i ise ortak kullanım alanı olarak kaydedildi.
En büyük ruhsat payı 18,9 milyon metrekareyle çok katlı konutlara ait oldu. Sanayi binaları ve depolar ise 2,1 milyon metrekareyle ikinci sırada yer aldı.
Yapı kullanma izin belgelerinde de benzer bir düşüş dikkat çekti. 2025’in ilk üç ayında bina sayısı yüzde 28,0, daire sayısı yüzde 25,8 ve yüzölçümü yüzde 31,0 oranında azaldı. Bu kapsamda 25,2 milyon metrekarelik yapı kullanıma açıldı. Alanın 14,1 milyon metrekaresi konut, 5,9 milyonu konut dışı, 5,1 milyonu ise ortak kullanım alanı olarak kayıtlara geçti.
Şanlıurfa’da Ruhsat ve İzin Denge Değişti
TÜİK verilerinde Şanlıurfa, dikkat çeken iller arasında yer aldı. Kentte yılın ilk çeyreğinde 1.394 daireye yapı ruhsatı verilirken, 2.533 daire için yapı kullanma izin belgesi düzenlendi. Bu durum, tamamlanan konut sayısının yeni başlayan projelere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.




